Å KJØPE HEST
Mange ryttere ønsker intenst egen hest. Å ha egen hest er både lærerikt og hyggelig, men det er en del ting å tenke på på veien.
Det aller viktigste:
Rådfør deg med en dyktig og hestekyndig person under hele prosessen! I og med vedkommende må regne med å bruke noe tid for å hjelpe deg kan det være greit å tilby litt betaling.
Å finne den rette…..
Det å finne den rette hesten kan være en skikkelig utfordring. Her er det viktig å ha tenkt seg godt om på forhånd. Denne tenkingen bør du også ha med deg en hestekyndig person på og helst en som vet noe om hvilket på hvilket nivå dine rideferdigheter er:
- Hva skal jeg bruke hesten til (sprang, dressur, feltritt, kjøring, tur)?
- Hvor mye kan jeg (her er det viktig å være ærlig med seg selv)?
- Hvordan er jeg som rytter og person (ny runde med ærlighet)?
- Hvor mye bør min fremtidige hest kunne?
- Hvor stor hest bør jeg ha (ta fram fornuften)?
- Hvor gammel bør min fremtidige hest minimum være?
- Har jeg andre spesielle ønsker for min fremtidige hest?
De fleste som kjøper seg hest for første gang trenger ikke en hest som kan gå de høyeste klassene i dressur eller hoppe hindre på 140 cm, men en grei hest som kan gjøre litt av alt og som vil være med på det meste. En god allroundhest er fint å se etter. Du bør regne med å bruke fra 60 000,- og oppover på hestekjøp.
Det er viktig å være ærlig med seg selv i forhold til hvor mye ridning man kan og hva slags «rytterpersonlighet» man er. Hester er akkurat like forskjellige som oss; en litt nervøs og hissig hest i kombinasjon med en litt engstelig rytter går fort galt og hesteholdet ender i «katastrofe». Er man på utkikk etter sin første hest er det som regel lurt å lete etter en med et stabilt og rolig temperament; heller litt for rolig enn litt for temperamentsfull.
Å vurdere hva en framtidig hest skal kunne er ikke lett. Igjen må man tenke på hva man i hovedsak vil bruke hesten til, men den gode førstegangshesten har ofte gjort litt forskjellig (i alle fall sprang, dressur og turridning), og kan lære deg mye underveis. Førstegangshesten bør være voksen/litt eldre!!!
Når tiden er kommet til å reise og se på hest; ta med deg en dyktig fagperson. Det kan være din ridelærer, eller en god rytter som vet hvordan du rir og som kan være med deg å prøve og vurdere. Ta film av prøveridningen slik at du kan se på den mange ganger. Be om å få være med å pusse og gjøre klar hesten for ridning. Reis gjerne for å prøve flere ganger. Still spørsmål om alt du lurer på og litt til. Gode spørsmål kan for eksempel være:
- Kan hesten ris på tur?
- Kan hesten ris alene på tur?
- Er hesten helt trafikksikker?
- Hvordan er hesten å leie?
- Kan hesten bindes?
- Hvordan oppfører hesten seg i forhold til hovslager, veterinær og/eller behandler
- Hvordan reagerer hesten når den møter på ting den synes er skummelt?
- Kan hesten lastes på hestehenger?
- Er hesten lett å laste på hestehenger?
- Hvordan er hesten å ha med seg på fremmede/nye steder?
- Har hesten fôrallergier eller andre allergier (sommereksem)?
- Er det noe hesten er spesielt disponert for/har hatt tidligere, sykehistorie?
Viktig å observere/tenke på når du prøver hest:
- Hvordan ser hesten ut? Tykk/tynn, pels, muskler, «rene» bein (ingen hevelser/klumper/varme)
- Hvordan oppfører hesten seg i boksen?
- Hvordan oppfører hesten seg under pussing og påsaling?
- Er hesten avslappet og virker som om den har det greit?
- Hvordan er det å løfte beina på hesten?
- Hvordan er hesten under påstigning?
- Hvordan liker du å være på hesten (behagelige gangarter, trygghet, hvordan reagerer hesten på sjenkler osv.)?
Det å finne en hest som er perfekt er umulig, men du kan finne en som er perfekt for deg! Noen ganger finner man «den rette» med en gang; andre ganger tar det en hel liten evighet og mange runder med prøving. Det skal ikke stikkes under en stol at det også handler litt om «kjemi» eller den «kontakten» hest og rytter oppnår.
Når riktig hest er funnet gjenstår en sjekk fra veterinær. Denne kan være svært omfattende eller litt enklere. Det beste er å velge hva som er nødvendig i samråd med veterinær. Velg en veterinær som er spesialist på hest! Dersom hesten passerer veterinærsjekken er det klart for kjøp.
Ferdig utformet kjøpekontrakt finnes blant annet på nettsidene til Norges rytterforbund.
Før du får din nye venn «hjem» er det lurt å sjekke med forrige eier hva slags og hvor mye mat hesten har fått og eventuelt hva slags/hvor tykke dekken hesten eventuelt har stått med. Hør også om ting som bittlengde og salstørrelse (bomvidde).
Å HOLDE HEST
Før man kjøper hest er det mange ting man skal ha tenkt igjennom. Å ha hest er fantastisk hyggelig, men det er viktig å ha tenkt igjennom både hva det koster av tid og hva det innebærer økonomisk.
Hva koster det å ha hest?
Det finnes ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Det man må ha med i regnestykket er:
- Kostnader til stallplass
- Kostnader til skoing
- Faste veterinærkostnader (vaksinasjon, tannbehandling)
- Forsikring
- Utstyr
Nesten må:
- Timer med rideinstruktør
- Saltilpasning
Stallplass
Kostnadene til stallplass avhenger av hvilken standard man ønsker sammen med hvilken stall man velger. I dette er det viktig å være klar over hvordan de forskjellige stallene presenterer sine priser. Noen staller gir en «pakkepris» der alt er inkludert, men det finnes gjerne noen begrensinger i pakken som gjør at du må betale ekstra. Det kan for eksempel være om du skal ha mer høy/ensilage enn det pakkeprisen dekker; om du skal ha større mengder/andre typer kraftfôr enn det som er i pakken, eller om du ønsker tjenester som ikke er inkludert. Uansett hvilken stall du velger; skaff deg alle opplysninger om deres priser og betingelser og gjør regnestykket ditt ut fra det.
Regnestykket for en stallplass på VBR ser omtrent slik ut for en vanlig hest:
Boksleie per måned (inkludert paddock, skap til utstyr, bruk av ridehall/bane) |
3375,- |
Fôr og tjenester per måned (inkludert 12 kg høy i døgnet, 5 liter kraftfôr i døgnet, utslipp i og inntak fra paddock i ukedagene samt dekken på/av ved ut-/innslipp |
1750,- |
Oppstalling, tjenester og fôr, tilsammen | 5125,- |
På VBR kommer kjøp av strø til boksen i tillegg. Hvor høye kostnader man får på dette avhenger av hvor mye og hvilken type strø man ønsker å ha i boksen. Om man ønsker dette kan man bestille flis til boksen gjennom driften og få dette på regningen sammen med boksleie, fôr og tjenester. Også på VBR er det tilbud om noen ekstratjenester, men disse er ikke inkludert i prisene som er oppgitt over.
Skoing
En «normal» hest må skos et sted mellom hver femte og hver åttende uke. Det er litt individuelt hva en skoing koster, og det er forskjell på sommer- og vintersko. Noen ganger kan skoene brukes om igjen og da blir prisen noe lavere.
En sommerskoing koster cirka 1400,- – 1600,-, en vinterskoing 1700,- – 1900,-
Faste veterinærkostnader
Faste kostnader til veterinær som du må regne med går til vaksinasjon, tannbehandling og marktest/markkur. Vaksinasjon foretas vanligvis en gang i året, tannbehandling en til to ganger i året og markkur gis som regel to ganger i året. Mange staller har for øvrig eget opplegg for testing for invollsorm og behandling.
Den årlige vaksinasjonen koster cirka 500,- – 1000,-, en vanlig tannsjekk og behandling cirka 1500,- og en markkur cirka 250,-.
Helt eksakte priser her er vanskelig å komme med. Hva hovslagere eller veterinærer tar betalt for for sine tjenester varierer, i tillegg har det med kjørelengde å gjøre, tidsbruk spiller inn og det avhenger av type medikament som skal brukes; eller hvilken type sko hesten skal ha. Her må man forhøre seg med vedkommende.
Forsikring
Når du skal forsikre hesten er det lurt å forhøre seg litt med forskjellige forsikringsselskap. Hva kan de tilby og til hvilken pris. Hvilke forsikringer du bør ha (nødvendige) og hvilke som kanskje kan være kjekke å ha spiller inn på prisen. Her kan det være smart å rådføre seg med en kyndig hesteperson (som ikke selger forsikringer), men til syvende og sist må du som hesteeier bestemme selv hva du ønsker. Du bør regne med minimum 10 000,- i året i forsikring.
Utstyr
Hva hesten må ha av utstyr varierer veldig. Det er mange ting man kan ønske å ha til hesten, og da blir det fort kostbart. Det du må ha:
- Sal med tilbehør
- Hodelag
- Grime og leietau
- Sjabraker (minimum to)
- Utedekken (sommer og vinter)
- Innedekken (vinter, vår og høst)
- Rideteppe (et tynt og et tykt)
- Refleksdekken
Listen over er et absolutt minimum, og det blir gjerne en del mer. Noen hester trenger en eller annen form for beskyttelse på beina når de går; kanskje spesielt om de skal hoppe. Underveis finner man ut av hva som er praktisk og lurt.
Det er viktigere at det du kjøper til hesten din er komfortabelt for den enn at det ser kjempekult ut. Her er dekken et godt eksempel. Det er ti ganger bedre å ha ett solid, godt og komfortabelt dekken enn syv kule dekken som ikke sitter godt, ikke holder vannet ute, lager pelsgnag på hesten osv.
Det går fint an å kjøpe hesteutstyr brukt og blant annet på Finn ligger det masse bra.
Timer med instruktør
Man må strengt tatt ikke ha timer med instruktør, men det lønner seg i lengden. Det å lære mer selv og å lære sammen med egen hest er både nyttig og morsomt. Da får man som regel mer ut av ridningen i lengden.
En time med instruktør koster som regel 250,- – 500,-
Sal og saltilpasning
Om hesten din skal ha det bra og slippe smerter og spenninger i ryggen må salen passe. Du som rytter skal også ha det bra i salen. Salsjekk og tilpasning cirka en gang i året er viktig! Sjekk med en hestekyndig i stallen og hør om det er saltilpasser som kommer til stallen i blant.
Prisen på en salsjekk og tilpasning er som regel 1000,- – 2000,-
Om tid……..
Å ha egen hest betyr på det jevne at du må i stallen hver dag dersom du ikke finner en eller annen ordning som gjør at du kan få litt avlastning. Dette kan for eksempel være:
- En fôrrytter – En som rir hesten din en eller flere ganger i uken mot betaling
- En «bytteordning» med andre hesteeiere – En av de andre hesteeierene tar seg av nødvendig stell av din hest en/flere dag(er) mot at du gjør det samme en annen dag
- Mot betaling – Du betaler en annen i stallen/stallens ansatte (ikke mulig i alle staller) for tjenester som møkking av boks og eventuell «matlaging» til din hest
Det er viktig å være forberedt på at hestehold tar tid, men du skal lete lenge etter den hesteeier som sier noe annet enn at det er verdt hver time.